fbpx

HVILKEN TYPE MALING SKAL JEG VÆLGE?

Find svaret på, hvilken maling du skal vælge her I valget af maling står du over for forskellige typer, hver

KATEGORI

LÆSE TID

0 min

Indholdsfortegnelse

Find svaret på, hvilken maling du skal vælge her

I valget af maling står du over for forskellige typer, hver designet til specifikke formål eller materialer, såsom vægmaling, metalmaling, træmaling osv. Som regel angiver navnet typen af maling og dets anvendelsesområde. Men måske er du usikker på, hvordan du korrekt anvender malingen, og hvilken glansgrad der er ideel, når du for eksempel maler væggene i et børneværelse eller i køkkenet. Vi har udarbejdet en kort, informativ guide for at give dig et hurtigt overblik over, hvornår du bør vælge den ene type maling over den anden.

Malingens glansniveau

Malingens glansniveau spiller en afgørende rolle. Inden for maling anvendes begrebet “glans” til at beskrive malingens refleksion og overfladens glathed. Glans måles normalt på en skala fra 0 til 100, hvor 0 repræsenterer fuldstændig mat overflade, og 100 refererer til en kraftig, skinnende glans (kendt som pianolak). I praksis undlader man normalt at anvende glansniveauer på 0 eller 100. I stedet har malingsindustrien standardiserede glansniveauer, som alle producenter benytter.

En generel tommelfingerregel er, at jo højere glansniveau du vælger, desto mere vaskbar og slidstærk bliver overfladen.

Vægmaling

Der er en bred vifte af vægmalinger til rådighed, og det er afgørende at vælge den rigtige til det specifikke rum, du ønsker at male. Vi taler ikke kun om farvevalg, men også om den passende glans, hvilket varierer afhængigt af området, du maler, såsom et badeværelse, stue eller køkken.

Hvis du ikke har børn, og slidstyrken ikke er afgørende, kan du bruge en maling med glansniveau 5 på alle vægge, undtagen i køkken og bad. Glansniveau 5 giver en behagelig og blød refleksion.

For husholdninger med børn anbefales det at vælge en højere glans med niveau 7 eller 10 til væggene i børneværelser, stue og gangarealer. Dette skaber en mere modstandsdygtig vægoverflade, der kan tørres af med en hårdt opvredet klud. Der er også mulighed for at anvende glansniveau 20 på børneværelserne.

I køkken og bad er det særligt vigtigt at vælge en maling designet til områder med vand og vandsprøjt. Ved brusenichen, ved badekarret og ved håndvaske anbefales altid anvendelse af vådrumsmaling. I resten af rummet kan du vælge en maling med høj glans, såsom niveau 25 eller endda op til 50.

Vi opfordrer dig til at læse vores artikel om vådrumsmaling for yderligere information. Du kan også finde mere om vægmaling generelt her.

For at sikre et ensartet resultat anbefales det at male alle vægge to gange, især når du skifter fra en mørkere farve til en lysere, hvor to lag måske ikke altid er tilstrækkeligt.

Loftmaling

Du kan godt anvende vægmaling på loftet, især hvis du vælger en lav glans (5 eller lavere). Dog er det vigtigt at overholde hovedreglen om, at loftet ikke bør have en højere glans end væggene. Vi anbefaler glansniveau 2 eller 3 til stuklofter, mens glansniveau 5 er mere egnet til mere almindelige lofter. Glansniveau 5 og lavere giver en let mat overflade, der næsten ikke reflekterer lys.

Ligesom med væggene bør lofter males i to lag for at sikre et ensartet resultat.

Gulvmaling

Et malet gulv kan virkelig give et smukt udtryk, uanset om det er et trægulv eller for eksempel et betongulv i kælderen eller værkstedet. Gulvmaling er kendt for sin exceptionelle robusthed og slidstyrke, og vi anbefaler, at du vælger en glans på mindst 50. Gulve udsættes ofte for slid og snavs, og derfor anbefaler vi også, at du maler gulvet mindst to gange – ideelt set tre gange – for at sikre et holdbart og ensartet resultat.

Panelmaling (Træ- & Metalmaling)

Når det kommer til at male paneler, vinduesrammer, døre, karme og gerigter, er det vigtigt at vælge en højere glans. Panelerne bør ideelt set have en skarp og mere blank overflade end væggene. Vi anbefaler en maling med en glans mellem 35 og 60.

Paneler er ofte udsat for slag og fedtede fingre, hvilket kræver en mere robust maling, der let kan rengøres. Derfor anbefaler vi en maling, der er nem at vaske af.

Mange af de malinger, der er velegnede til paneler, kan også bruges på metaloverflader, som f.eks. radiatorer (her kan du også overveje spraymaling for ekstra praktisk anvendelse).

Malerfirma i københavn

Konklusion:

Hos Gulv Master Enterprisebyg, ved vi lidt om maling – Vi står klar med veluddannede medarbejdere, der er parate til at give dig kyndig rådgivning og vejledning i forbindelse med dit valg af maling. Uanset om det drejer sig om indendørs eller udendørs projekter – og om det er maling af badeværelset eller påkrævet ny gulvmaling til værkstedet. 

Picture of Martin Breinbjerg

Martin Breinbjerg

CMO - Gulv Master

Trustpilot

Edvard Thomsensvej

Introduktion Vi fik glæden af at slibe en fyrretræsgulv og behandl med lud på Edvard Thomsensvej. Så står du og skal have slebet dit gulv?

Læs mere

Kaffevej

Introduktion Vi fik glæden af at slibe en terrasse på Kaffevej. Så står du og skal have gjort din terrasse sommer klar? Så læs med

Læs mere

Opsætning af gipsvæg

Introduktion Hos Camilla fik vi både fornøjelsen af at opsætte en gipsvæg med dør/karm, slibe og lægge Lamelgulv. Camilla fandt os igennem Instagram. Se flere

Læs mere
udvalgte områder
Dansende gulv citron

VI HAR ÅBENT FOR TELEFON TID NU

Vi kontaker dig indenfor 24 timer

FÅ 15 % PÅ DIN ORDRE

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Gulvslibning, Lægning og Maling af din bolig

FÅ 15 % PÅ DIN ORDRE