General information om lægning af sildebensparket
Sildebensmønstret er et af de mest tidløse og raffinerede gulvmønstre. Denne vejledning indeholder generelle retningslinjer for at lægge sildebensmønstret, men der kan være variationer mellem producenterne. Vi anbefaler at tale med en af vores konsulenter for eventuelle specifikke anvisninger vedrørende installationen af dit købte sildebensgulv.
Stavparketgulvet leveres i pakker, der enten indeholder højre- eller venstrestave, eller det kan være en kombination af begge, afhængigt af producenten.
Det er dog afgørende at anskaffe både højre- og venstrestave for at kunne opnå sildebensmønstret korrekt. Se illustrationen nedenfor for at få en visuel forståelse:
Sildebens Stavene leveres normalt ubehandlede, hvilket betyder, at gulvet skal slibes og overfladebehandles. Men når det er sildebensparket leveres de ofte behandlet efter eget ønske. Derfor lettere du processen og spare penge. De er i flere tilfælde dyrere fordi de er behandlet inden de ligges.
Før lægning af sildebensparket
**Forberedelse*
Før du modtager pakkerne med stavparket, er det afgørende at sikre, at det rum, hvor gulvet skal installeres, opretholder den rette luftfugtighed i forhold til det miljø, som rummet vil have, når installationen er afsluttet. Dette indebærer en luftfugtighed på 35-65 % og en temperatur på 20 grader. Når du modtager gulvet, skal det akklimatisere i pakkerne i mindst 1-2 dage.
**Forberedelse af Rummet**
Rummet, hvor gulvet skal installeres, skal være tørt og lukket. Eventuelle varmeanlæg, herunder gulvvarme, skal være installeret og testet på forhånd. Hvis installationen skal udføres i en kold periode, skal der opretholdes konstant opvarmning. Det er også afgørende, at eventuelle betonstøbninger, niveaueringsarbejder eller andre aktiviteter, der kan tilføre fugt til rummet, er afsluttet inden installationen påbegyndes.
**Særlige hensyn vedrørende Gulvvarme**
Hvis gulvet skal installeres over gulvvarme, er det vigtigt at slukke for varmen 2 dage før selve installationen begynder og gradvist øge temperaturen med 5 grader hver anden dag efter, at installationen er afsluttet.
**Installation**
Gulvlageret.dk anbefaler altid, at stavparketet limes fast til underlaget, uanset om det er på gulvkrydsfiner/spånplade, betongulv eller en anden plan og stabil overflade, der ikke udviser “bevægelse”. Alle underlag skal være så plane som muligt (med en maksimal/minimal afvigelse på +/- 2 mm over 2 meter) og skal desuden være fri for fedt og snavs. Træbaserede underlag bør ikke have en fugtighedsprocent højere end 12 %, og betonunderlag bør ikke have en relativ luftfugtighed over 85 %.
Checkliste
- Eksisterende trægulv: Monteres i modsat længde af eksisterende gulv, og gulvet skal være plant. Kan evt. rettes ved slibning/høvl eller spartling.
- Pladegulv – krydsfiner: 19 mm. og strøer max. 520 mm. centerafstand.
- Pladegulv – spånplade: Strø afstand med max 600 mm. og skal være godkendte gulvspånplader.
- Beton: Restsporefugt i underlaget på max 95% RF, og ved gulvvarme max. 85% (Husk gulvvarme skal være slukket imens der monteres.)
Vigtigt! Planheden for alle underlag er vigtigt, og at de holder gældende, at underlaget ikke afviger mere end 2 mm. på et 2 meter retholt pind.
Afstand til væggen
Gulve skal have plads til at arbejde, derfor er det vigtigt at der holdes afstand til væggene. Her gælder det, at 12 mm. for rum til 12 meter i længde eller bredde, og herefter 0,5 mm. pr. m
Læs også: Hvordan installere man et laminatgulv?
Installation af sildebensparket
**Monteringsmuligheder**
Stavene kan fastgøres på følgende måder:
– Skrues, sømmes eller limes til et underlag af gulvkrydsfiner eller et eksisterende trægulv.
– Skrues eller limes til gulvspånplade.
– Limes fuldstændigt til et undergulv af beton eller pudslag.
Uanset hvilken type underlag der anvendes, skal det være omhyggeligt rengjort for eventuelt fedt og snavs inden stave monteres. Det træbaserede underlag bør ikke have et fugtindhold højere end 12 %, mens beton eller pudslag ikke bør have en relativ luftfugtighed over 95 % (se også afsnittet om Beton/pudslag).
**Sømning/Skruning**
Ved sømning eller skruning anbefales det at placere en 500 grams gulvpapir mellem træundergulvet og stave for at forhindre uønsket knirkende lyde mellem stave og underlag.
Hvis du vælger at sømme eller skrue stavene, skal hver stav fastgøres med en 45° vinkel og minimum 2 søm eller skruer pr. stav for at sikre en stabil montering.
Læs også! – H
Fastgørelse af gulvet
For 15 mm stave:Anvend Junckers J-Søm eller 45 mm T-søm til sømpistol. Du kan også skrue dem fast med 35 mm Monta-Flex skruer. Ved limning skal du bruge Junckers Parket Lim. For 22 mm stave:Brug Junckers J-Søm eller 65 mm T-søm til sømpistol for fastgørelse. Alternativt kan du skrue dem fast med 45 mm Monta-Flex skruer. Ved limning skal du anvende Junckers Parket Lim. Ved skruning kan det være nødvendigt at forbore (brug et bor med en lidt mindre diameter end skruen).Parket Lim: Parket Lim er designet til fuldlimning af trægulve. Det er vigtigt at bemærke, at massive parketstave fra Junckers IKKE må limes i fer og not. Dog kan stave med en længde på mindre end 100 mm undtagelsesvis limes i fer og not ved endestødssamlinger mod væggen eller ved bort/frise samt i fer og not ved den sidste gennemgående stavrække ved væggen.Hvis du planlægger at afslutte gulvet med en bort, anbefales det at konsultere vejledningen vedrørende sildebensmønster.
**Eksisterende Trægulv:**
Ved installation på et eksisterende trægulv bør stavene lægges med deres længderetning i modsat retning af det allerede eksisterende gulv. For at sikre en korrekt plan overflade kan undergulvet rettes op ved hjælp af afhøvling, udspartling eller eventuelt ved at tilføje en træplade med en minimumstykkelse på 15 mm. Hvis en træplade anvendes, kan den oprindelige læggeretning opretholdes. Vær sikker på, at det eksisterende trægulv er ordentligt fastgjort og ikke giver anledning til irriterende lyde.
**Pladegulv – Krydsfiner:**
Hvis krydsfinérplader med en tykkelse på 19 mm bruges, skal strøerne placeres med en maksimal centerafstand på 520 mm. Når krydsfinérplader lægges på et eksisterende gulv, kan der anvendes plader med en tykkelse på 15 mm. Pladerne skal installeres i overensstemmelse med producentens anvisninger. Krydsfinérpladerne skal fastgøres ved at lime dem i fer og not.
**Pladegulv – Spånplade:**
For gulvspånplader skal der anvendes godkendte plader med en tykkelse på 22 mm, og strøerne skal have en maksimal centerafstand på 600 mm. Hvis du lægger gulvspånplader på et eksisterende gulv, skal du bruge godkendte gulvspånplader med en minimumstykkelse på 16 mm. Pladerne skal monteres i henhold til producentens anvisninger, og spånpladerne skal limes fast i fer og not.
Beton / Pudslag
Selvfølgelig, her er en omskrivning af den givne sektion:**Beton/pudslag:**
Inden gulvlægningen påbegyndes, er det afgørende at sikre, at restfugtigheden i underlaget ikke overstiger 95 % RF (relativ fugtighed). Hvis der er gulvvarme til stede, må restfugtigheden ikke være højere end 85 % RF, og samtidig skal gulvvarmeanlægget være slukket under lægningen.Før limning påbegyndes, skal der etableres en fugtspærre ved hjælp af Junckers effektive fugtspærring.Herefter påføres Parket Lim ved hjælp af Junckers Limspartel (Type J11) i en vinkel under 45°. Mængden af lim, der påføres, bør være ca. 0,5 liter pr. kvadratmeter og tilpasses underlagets sugeevne, struktur og planhed. Det er vigtigt at undgå at påføre mere lim, end der kan arbejdes med inden for 20 minutter.
For alle de nævnte underlag gælder det, at undergulvet skal have en planhed, der ikke afviger mere end 2 mm på en 1,5 meter ret skinne. Afvigelser måles som åbninger under skinne. Overfladen skal se jævn og uden skarpe kanter ud. Eventuelle lokale ujævnheder bør rettes ud.
**10-Brætsmål:**
Træ har en tendens til at udvide sig eller trække sig sammen en smule som reaktion på ændringer i temperatur og luftfugtighed. Derfor er det nødvendigt at bruge et såkaldt “10-brætsmål” i forbindelse med parketmønstre, hvor stavene ligger parallelt over større afstande, som f.eks. i et stigemønster.
10-brætsmålet angiver den bredde, som man forventer, at 10 stave vil have i den mest fugtige periode.
For Junckers stavparket, under forhold med en relativ luftfugtighed mellem 35 % og 65 % og en temperatur på 18 – 22 °C, er 10-brætsmålene som følger:
– Kortstave, 58,3 mm: Forventet bredde mellem 584,0 mm og 584,5 mm.
– Langstave, 62,2 mm: Forventet bredde mellem 623,5 mm og 624,0 mm.
**Afstand til Vægge og Dilatationsfuger:**
For at give gulvet plads til at udvide eller trække sig sammen i reaktion på skiftende klimatiske forhold, skal der opretholdes bestemte afstande til vægge og faste installationer:
– 12 mm for rum med en bredde eller længde op til 12 meter. For større rum skal der tilføjes yderligere 0,5 mm pr. meter.
For eksempel, i et rum der er 30 meter bredt/langt: 12 mm + (18×0,5 mm) = 21 mm afstand til væggene.
**Dilatationsfuger:**
Det anbefales at etablere dilatationsfuger i følgende tilfælde:
– Når der er betydelige variationer i temperatur og luftfugtighed.
– Ved meget store gulvarealer eller hvor gulvet naturligt er opdelt af døre eller lignende.
Desuden, hvis trægulvet er limet fast til underlaget, skal en eventuel dilatationsfuge i den underliggende konstruktion forlænges op igennem trægulvet.
3. LÆGNINGSVEJLEDNING SILDEBENSMØNSTER
3.1 Sildebenparket linjer
De to midterlinjer i rummet, nemlig linie A og linie C, angives ved hjælp af enten en kridtstreg eller en snor, der er trukket vinkelret på hinanden i en 90 graders vinkel.For at fastlægge arbejdsområdet trækkes en linje, kaldet linie B, som er placeret 1/3 af stavbredden til venstre for midterlinien. Dette kan også gøres ved hjælp af en snor eller en kridtstreg.
3.2 Sildeben opstart
Det er af allerstørste vigtighed at opretholde en nøjagtig vinkel på 90 grader under hele installationsprocessen. Dette er især kritisk ved start- eller udgangsrækkerne, som udgøres af de første to rækker stave, der lægges i hele rummet. Disse rækker skal placeres med absolut præcision for at sikre den korrekte vinkel.
3.3 Sildeben vinkel
Det er af allerstørste vigtighed at opretholde en nøjagtig vinkel på 90 grader under hele installationsprocessen. Dette er især kritisk ved start- eller udgangsrækkerne, som udgøres af de første to rækker stave, der lægges i hele rummet. Disse rækker skal placeres med absolut præcision for at sikre den korrekte vinkel.
3.4 Sildeben fastgørelse
Det er af allerstørste vigtighed at opretholde en nøjagtig vinkel på 90 grader under hele installationsprocessen. Dette er især kritisk ved start- eller udgangsrækkerne, som udgøres af de første to rækker stave, der lægges i hele rummet. Disse rækker skal placeres med absolut præcision for at sikre den korrekte vinkel.
3.5 Forsættelse af Sildeben
Når udgangsrækken er blevet tilstrækkeligt tør, kan du fortsætte med at lægge sildebensmønsteret. Vær opmærksom på ikke at påføre mere lim, end hvad der kan arbejdes med inden for en tidsramme på cirka 20 minutter.
3.2 Sildeben tilskæring
Ved skæringen af stave, der grænser op til en bort eller væg, og hvor stavenes bredde bliver mindre end 100 mm, skal du specielt anvende lim i fer og not for korrekt fastgørelse.
4. LÆGNINGSVEJLEDNING STIGEMØNSTER
4.1 Trappetrin opmåling
Begynd med at markere midtpunktet af gulvet ved de to endevægge ved hjælp af en snor eller en kridtstreg (linie A). Mål hældningen ved væggene ud fra midterlinjen. Du kan vælge at starte, så midterlinjen passerer gennem en trappevange eller passerer gennem midten af trinrækken (dette vises senere som startpunkt i midten af vangen). Træk en arbejdslinje, som er placeret 1/2 stavbredde til venstre for markeringen (linje B).
4.2 Trappetrin opstart
For at sikre, at de første rækker af stave forbliver i positionen, kan du fastgøre en anslagsliste (C) til underlaget langs arbejdslinjen. Den første vange i trappemønsteret skal limes fast i arbejdslinjen og støde op mod anslagslisten i hele rummets længde.
4.3 Trappetrin forsættelse
Lim trinene fast vinkelret på trappen i en 90 graders vinkel. Det er afgørende at kontinuerligt kontrollere vinkelretheden for at sikre det endelige resultat. Husk også, når du anvender lim, at belaste gulvet løbende under installationen for at sikre, at stavene er godt fastgjort i limen. Du kan eventuelt bruge stavpakker eller limspande til dette formål.
4.4 Trappetrin afslutning
Trinene på begge sider af vangerne skal være nøjagtigt justeret over for hinanden. Dette kan opnås ved at markere med en snor eller en kridtstreg som referencepunkt.
5. LÆGNINGSVEJLEDNING KVADRATMØNSTER
5.1 Kvadratmønsteret opmåling
De to centrale linjer i rummet (kaldet linie A og linie B) afmærkes ved hjælp af en kridtstreg eller en snor, der er placeret nøjagtigt i en vinkelret position i forhold til hinanden på 90 grader.
5.2 Kvadratmønsteret opstart
For at sikre, at de første kvadrater forbliver stabile, kan du fastgøre en anslagsliste (C) til underlaget langs midterlinien. Målingen af gulvniveauet ved væggene udføres med udgangspunkt i midterlinierne. Du kan begynde med et helt eller halvt kvadrat, som starter fra midterlinien (dette er vist med et halvt kvadrat, der starter fra midterlinien B i illustrationen). Det endelige resultat vil være mere æstetisk tiltalende, hvis tilpasningstykkerne ved væggene er større end et halvt kvadrat.
5.3 Kvadratmønsteret lægning
Stavene skal fastgøres i kvadrater, der er placeret i en nøjagtig 90 graders vinkel i forhold til hinanden. Det er vigtigt at placere stavene skiftevis som højre- og venstrestave.Ved limningen skal du kontinuerligt belaste gulvet under installationen for at sikre, at stavene er solidt fastgjort i limen. Du kan eventuelt bruge stavpakker eller limspande til dette formål.
5.4 Kvadratmønsteret afslutning
Kvadraterne lægges over hele rummet, før den næste række af kvadrater begynder.
6. LÆGNINGSVEJLEDNING ENGELSK MØNSTER
6.1 Engelskgulv opmåling
Gulvet kan installeres enten i en 90 graders eller 45 graders vinkel i rummet, som henholdsvis betegnes som linie A og linie B. For at definere midtpunktet af gulvet ved de to endevægge, skal du markere det tydeligt med en snor eller en kridtstreg, hvilket svarer til linie A og linie C. Nedenfor vises en illustration af gulvet lagt i en 90 graders vinkel. Hvert kvadrat består af 5 stave med 4 mønsterklodser.
6.2 Lægning af Engelskgulv
For at sikre, at stavene forbliver på plads, bør du montere en anslagsliste (D) i arbejdslinien (linie A). For at måle gulvets hældning ved væggene, skal du tage udgangspunkt i midterlinierne. Du kan begynde enten med et helt eller et halvt kvadrat, hvor det her er illustreret med et halvt kvadrat fra midterlinien C og et helt kvadrat fra A. Det er vigtigt, at stavene lægges i en nøjagtig 90 graders vinkel i forhold til arbejdslinien. Kvadraterne skal lægges skiftevis med højre- og venstrestave.
6.3 Afslutning af Engelskgulv
Udgangsrækken (den første række med kvadrater med klodser) skal lægges kontinuerligt over hele rummet, inden arbejdet med den næste række af kvadrater påbegyndes. Det er vigtigt at kontrollere løbende, at stavene ligger i en nøjagtig 90 graders vinkel. Mønsterklodserne leveres med noter på alle sider, og der skal anvendes fer på de sider, hvor klodserne støder op mod stavens notside. Under limningen skal du huske at belaste gulvet løbende for at sikre, at stavene er solidt fastgjort i limen. Du kan eventuelt bruge stavpakker eller limspande til dette formål.
7. LÆGNINGSVEJLEDNING SKRÅTAVLSMØNSTER GULV
7.1 Opmåling af skråtavlsmønsteret gulv
De to centrale linjer i rummet, som er henholdsvis linie A og linie C, afmærkes ved hjælp af en kridtstreg eller en snor, der er placeret i en nøjagtig 90 graders vinkel i forhold til hinanden. For at definere en arbejdslinie, trækkes der en linje 82 mm til venstre for markeringen, hvilket svarer til linie B.
7.2 Tilrettelse af skråtavlsmønsteret gulv
Start med at lægge udgangsrækken, som er den første række bestående af felter med 4 stave, ned gennem rummet. Stavene i hjørnerne af felterne skal være nøjagtigt i kontakt med arbejdslinien (linie B). Det er særligt vigtigt, at stavene er helt præcist i vinkel i udgangsrækken. Du kan bruge linie C som referencepunkt for at sikre den rette vinkel ved at lade hjørnerne berøre denne (se figur). Efter lægning af udgangsrækken, kan det være en fordel at lade limen tørre natten over, inden du fortsætter med den øvrige gulvlægning. Sørg for at fjerne eventuelt overskydende lim fra gulvet.
7.3 Lægning af skråtavlsmønsteret gulv
Når limen i udgangsrækken er tør, kan du fortsætte med installationen. Stavene leveres i bundter, der er mærket som højre- og venstrestave. Da højre- og venstrestavene skal lægges skiftevis, er det afgørende at holde stavene adskilt indtil installationen udføres.
7.4 Afslutning af skråtavlsmønsteret gulv
Det er yderst vigtigt at sikre, at felterne med 4 stave er nøjagtigt i en 90 graders vinkel under hele installationen. Når du anvender lim, skal du huske at belaste gulvet kontinuerligt under installationen for at sikre, at stavene er solidt fastgjort i limen. Du kan eventuelt bruge stavpakker eller limspande til dette formål.
**8. AFSLUTNING MED BORT**
Du har mulighed for at afslutte gulvet ved at indramme det med en bort lavet af samme træsort som resten af gulvet, eller du kan vælge en anden træsort for at opnå en større kontrast. Følgende beskrivelse er illustreret med et gulv i sildebensmønster som eksempel.
8.1 Tilskæring
Hvis du ønsker at afslutte gulvet med en bort ved væggene, skal du skære gulvet i den ønskede afstand fra væggen, svarende til den ønskede bredde på borten. Dette kan f.eks. være 5 gange stavbredden plus den ønskede luftafstand ved væggen. For eksempel, med en stavbredde på 58,3 mm, og hvis du ønsker 5 stave som bort, vil det være: 5 x 58,3 + 12 mm til luft = 303,5 mm.
8.2 Fræsning
For at kunne montere borten i de stave, der afslutter sildebensmønsteret, skal du bruge en overfræser til at lave en not i gulvet. Noten skal have den samme tykkelse som stavenes fer.
8.3 Finish
Før nedlimningen af borten, skal stavene skæres til, så de passer til hjørnesamlingen i borten i en skrå vinkel. Der skal også fræses en not til indlæggelse af en løs fer.
8.4 Afslutning
Derefter kan stavene nedlimes til borten. Når du limer, skal du huske at belaste gulvet løbende under lægningen for at sikre, at stavene er solidt fastgjort i limen. Du kan eventuelt bruge stavpakker eller limspande til dette formål. Før du monterer fodlisten, skal gulvet slibes og overfladebehandles i overensstemmelse med anvisningerne i afsnittet om overfladebehandling.
Vælg en behandlingsform til dit gulv?
Et solidt gulv kræver en overfladebehandling, der er både stærk og holdbar. Der er fire forskellige muligheder for at overfladebehandle et mønstergulv:
– **Lakering**
– **Oliering**
– **Oliering efterfulgt af lakering**
– **Hardwax oliering**
Valget af overfladebehandling afhænger af de ønskede egenskaber og udseendet for det færdige gulv. Nedenfor kan du finde en beskrivelse af udførelsesmetoderne og de karakteristiske egenskaber ved hver af de nævnte muligheder.
Inden du går i gang med overfladebehandlingen, er det en god idé at udføre kitning og afslibning af gulvet. Dette sikrer, at overfladen bliver jævn og glat.
Når stavene er nedlimet, skal der gå mindst 24 timer efter limningen, før afslibning kan udføres. Valget af kittype afhænger af den valgte overfladebehandling.
Læs også: Hvordan får man et slidstærkt gulv?
Profile vs. basefill
Hvis du planlægger at anvende en af Junckers vandbaserede lakker til at lakeres gulvet, skal du vælge "Prell" som kittype.Hvis du derimod ønsker at oliere gulvet, eventuelt med efterfølgende lakering eller hardwax oliering, skal du vælge "Baseoil" som kittype.
Slibningen af mønstergulvet udføres normalt i følgende trin:
1. Først slibes gulvet diagonalt, og derefter slibes det i længderetningen af rummet. Alternativt kan du vælge at slibe gulvet i retning af lysets indfald.
2. Herefter skal hele gulvfladen udføres med en efterbehandling i den retning, hvor lyset kommer fra.
3. Den afsluttende slibning skal udføres med et slibekorn på 120 til 150.
4. Efter slibningen skal gulvet støvsuges omhyggeligt for at fjerne eventuelle urenheder, så de ikke påvirker den efterfølgende overfladebehandling.
Lakering
Lakering er det rette valg, når du ønsker en slidstærk overflade, der kræver minimal vedligeholdelse. Her er trinene til lakering af dit gulv:
Grundlakering af ubehandlet gulv:
Påfør GrundLak i et jævnt lag ved hjælp af en korthåret rulle.
Mellemslib tidligst efter 2 timer med slibenet korn 120-150 monteret på en polermaskine.
Fjern slibestøvet ved at støvsuge gulvet, og aftør det derefter med en hårdt opvredet klud.
Sørg for en jævn fordeling af lakken fra begyndelsen. Undgå at hælde lak ud, da dette kan medføre misfarvning af træet. Især eg er følsomt på grund af sit høje indhold af garvesyre.
GRUNDLAK:
- Grundlakken er hurtigtørrende.
Færdigbehandling af grundlakeret gulv: Afhængig af gulvets belastning kan du vælge mellem to alternative typer lak til den endelige lakering af gulvet. Begge typer lak skal påføres i et jævnt lag med enten pensel, korthåret rulle eller lakapplikator.
A) Boliger og andre mindre trafikerede områder:
Efter grundlakering behandles gulvet med 2 lag ProFinish med en dækkeevne på 10 m2/l. Lakering skal udføres med mindst 4 timers interval. ProFinish fås i 3 forskellige glansgrader: Ultramat, mat og halvblank.
B) Stærkt trafikerede områder:
Efter grundlakering behandles gulvet med 2 lag HP Commercial 10-12 m2/l. Lakering skal ske med minimum 4 timers interval. HP Commercial fås i 3 forskellige glansgrader: Ultramat, mat og halvblank.
OLIERING
**Olieløsning:**Olieløsningen vælges, når du ønsker at fremhæve træets naturlige farve og dybde. Et gulv behandlet med olie kræver mere vedligeholdelse end et lakeret gulv, men det giver dig også bedre muligheder for at udføre partielle reparationer på områder med øget slid. Dette er mere udfordrende med lak, hvor reparationer normalt kræver en fuld lakering af gulvet.Ved brug af olie kan du vælge mellem klare eller farvede olier for at opnå det ønskede udseende.**Grundoliering:** - På små områder kan olien påføres med en klud, pensel eller rulle. På større områder anvendes en rulle, moppe eller en nylonrondel monteret på en polermaskine. - Ved behandling af større områder opdeles gulvet i sektioner, der kan olielægges inden for 30 minutter. Det er vigtigt at sørge for, at de overlappende kanter mellem de olielagte sektioner ikke tørrer ud under behandlingen.**Forberedelse før oliering:** 1. Inden oliering begynder, skal træets overflade fugtes med en klud, der er opvredet i rent vand. Dette sikrer en god mætning af olien og giver en ensartet overflade. 2. Sørg for at fugte hele overfladen ensartet og synligt. Lad overfladen tørre, indtil den ikke længere føles fugtig.
Påføring af GulvOlie – To lag i vådt-i-vådt:
1. Start med at påføre et lag olie på gulvet. Vent ikke mere end 30 minutter og påfør derefter endnu et lag olie. Vær opmærksom på, at olien skal se våd og blank ud.
2. Fordel olien fra de våde områder til de tørre områder, hvor olien allerede er blevet absorberet. Dette sikrer en ensartet påføring.
3. Efter 20-30 minutters arbejde, mens olien stadig er våd, skal du bruge en polermaskine med en hvid nylonrondel for at let polere overfladen.
4. Til sidst skal overskydende olie fjernes med en ren fnugfri klud. Sørg for at tørre olien af, indtil overfladen føles ensartet mat. Områder med indtørret olie, der ikke er blevet absorberet, kan efterlade skjolder på gulvet.
5. Lad olien tørre i 16-24 timer, inden du fortsætter med færdigbehandlingen.
**Færdigbehandling med GulvOlie:**
1. Mellemslib gulvet ved hjælp af en polermaskine, der har en grøn eller sort nylonrondel monteret. Sørg for at fjerne alt slibestøv med en støvsuger.
2. Påfør derefter et tyndt lag GulvOlie, indtil overfladen er mættet, og poler det med en ren klud, indtil gulvet føles tørt. Eventuel overskydende olie, der ikke er absorberet, skal fjernes senest 30 minutter efter påføring.
**GulvOlie – Klar eller farvet:**
GulvOlie er det rette valg, når du ønsker at fremhæve træets naturlige farve og dybde eller ønsker en farveløsning.
OLIERING + LAKERING
Når du vælger denne løsning, opnår du både den naturlige farve og dybde i træet samt lakkens holdbarhed.
Grundoliering:
Følg vejledningen for grundoliering som beskrevet under punkt 11 – Oliering.
Færdigbehandling med lak:
Bemærk, at det er afgørende, at hele gulvfladen er 100% mættet med olie før lakering for at undgå risikoen for misfarvning. Dette er især vigtigt for eg på grund af træsortens garvesyreindhold.
Påfør derfor et tredje lag olie inden lakering. Metoden er den samme som beskrevet under punktet “Færdigbehandling med GulvOlie.”
Når olien er helt tør, skal du udføre mellemslibning med en grøn sliberondel. Slibestøvet fjernes ved støvsugning.
Påfør et lag gulvlak HP Commercial og lad det tørre i ca. 4 timer.
Derefter påføres det sidste lag lak, og lad det tørre, indtil lakken er fuldt hærdet.
Gulvet kan normalt let tages i brug efter 24 timer, og lakken er fuldt hærdet efter 72 timer.
Oliering med Professional Hardwax Oil:
Professional Hardwax Oil vælges, når du ønsker en gulvløsning med en fyldig og mættet overflade.
Påfør Professional Hardwax Oil i et jævnt lag med en rulle eller pensel.
Umiddelbart efter påføring skal olien bearbejdes med en polermaskine udstyret med en gulvklud for at fjerne overskydende olie.
Efter mindst 6 timer påføres yderligere et lag olie, og bearbejd det igen.
Hvis gulvet stadig ikke ser mættet ud efter denne behandling, skal behandlingen gentages.
Det skal bemærkes, at Professional Hardwax Oil ikke kan påføres lak.
se videon for at lære hvordan du ligger Sildebengulv
Få tips og tricks fra en fagmand i aktion